Borhűtők

Borhűtő

ipari borhűtőA borhűtő szekrények olyan speciális italhűtő berendezések, amelyek a minőségi borokhoz szükséges állandó hűtést képes nyújtani hosszútávon. Így biztos lehet benne, hogy a borok megfelelő hőmérsékleten lesznek hűtve, és nem rontanak az állagán a hibás készülékek működéséből fakadó hőmérséklet ingadozások. Ezt a megbízhatóságot egyetlen ipari hűtőszekrény sem képes biztosítani olyan hosszútávon, mint a borhűtők.

Emellett egyfajta impozáns látványt nyújtanak, amelyek nemcsak a borokat, de a vendéglátóhelyet is feljebb pozicionálják, csupán csak a megjelenésükkel. Erről leginkább a fekete külső borítás, és a hozzá jól illeszkedő fa polcok gondoskodnak. A jól szigetelt üvegajtók pedig remek betekintést nyújtanak a LED-es megvilágítású belső térbe, így a fölösleges ajtónyitogatások is elkerülhetőek. A tágas belső terek és polcok elhelyezkedése (szintezhető polcok!) jó áttekinthetőséget nyújt.

A borhűtő szekrények sok esetben a vendégtérben helyezkednek el (más esetekben a pincében, vagy a konyhában, esetleg a raktárban), ezért a tervezés során különösen figyeltek az alacsony energiafogyasztásra, és a zajszintre. Szinte hangtalan működés jellemzi a borhűtőket. Kapacitásuk a mérettől függően változik: az asztali borhűtők esetében 20-25 palack, míg az álló változatoknál akár a 120 palack elhelyezésére is alkalmas borhűtőkkel találkozunk.

A borhűtők számos módon védik a borokat a károsodástól:

  • Sötétített, UV szűrős, szigetelt üvegajtó
  • Aktív szénszűrő
  • Rázkódás elleni védelem: a palackok nem közvetlenül a polcokon, hanem a rajtuk elhelyezett gumibakokon nyugszanak
  • Ajtózár
  • Riasztás funkció: a borhűtő szekrény riaszt, ha a hűtési hőmérsékletben változás történt, vagy az ajtót kinyitották

Külső burkolatuk krómozott acél, vagy fekete festett acél, a prémium márkáknál fából készült a borítás. A szintezhető polcok többnyire fából készülnek, de huzalrács polcokkal felszerelt borhűtők is elérhetőek a piacon. A hűtési hőmérséklet a borhűtő szekrényeknél a -2 °C és +12 °C (25 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os páratartalom esetén) tartományba esik, de modellenként és típusonként eltérő lehet. Bizonyos típusok polconként különböző hőmérséklet beállítására képesek, így a különféle hűtésigényű borokat ennek megfelelően tudjuk elhelyezni. Az aktuális belső hőmérsékletről digitális kijelzőn tájékozódhatunk. Az automatikus leolvasztás szinte minden borhűtőben alapvető funkció.

 

Borhűtő választékunk