nagykonyhai hűtőberendezések, háttérhűtők

Ipari hűtőszekrény

ipari hűtőszekrény

A nagykonyhai berendezések lényeges elemei a hűtőszekrények, amelyeket szokás háttérhűtőknek is nevezni. Feladatuk az alapanyagok megfelelő hőmérsékleten való tárolása. Így az előkészítő fázisok számára a feldolgozandó alapanyagok (pl. nyers zöldségek, húsféleségek, stb), és az egyéb gyorsan forgó áruk hűtve történő tárolására használjuk.

A konyhatechnológiai tervezés során külön figyelembe kell venni a háttérhűtők elhelyezkedését, méreteit, darabszámát és kapacitásait a felmerülő szükségletek alapján. A tervezés célja a konyhai munkák hatékonyságának növelése, egymás akadályozásának kiküszöbölése, a folyamatok gördülékenységének fenntartása.

Mivel használatuk a konyhán, azaz a háttérben van, így tervezésük során nem a külső megjelenés a mérvadó, sokkal inkább az ergonómia, a könnyű használhatóság, az űrtartalom, teljesítmény vagy a folyamatos stabil hőmérséklet. Már ezek a szempontokból is kitűnik, hogy ezek a készülékek ipari használatra készültek. Szemben a háztartási kivitelű készülékekkel, amelyek mind teljesítményben, mind méretben és még számos további funkcióban elmaradnak az ipari hűtőszekrényektől.

Technikai tulajdonságok, amelyek fontosak ipari hűtőszekrény választásánál

Ajtó (nyílási irány); energia igény és energiaosztály; hűtési hőmérséklet; hűtési tartomány; hűtőgáz típusa; méret (külső és belső); teljesítmény; visszamelegedési idő; zajszint; űrtartalom (liter) és tároló kapacitás; szigetelés vastagsága, típusa, automatikus leolvasztás, digitális vezérlés és digitális állapotkijelzés, belső világítás, riasztás funkció, megváltoztatható ajtónyitási irány, ajtózár.

A konyhában a háttérhűtők azok a berendezések, amelyeknek az év 365 napján 24 órás rendelkezésre állást kell biztosítaniuk, ezért nem mindegy, hogy milyen energiafogyasztású, és környezetbarát hűtőszekrényt választ. Ezért sose csak az ár alapján döntsön, hanem vegye figyelembe ezeket a jellemzőket is. Egy megbízható, új konstrukciójú hűtőgép akár felére is csökkentheti a villanyszámláját!

A háttérhűtők külső kialakítása festett fémvázú keret, vagy rozsdamentes acél (inox) burkolattal jellemző a piacon. Mindkét burkolat könnyen tisztítható és karbantartható. A rozsdamentes acél hosszú élettartamot és tartósságának biztosít a berendezéseknek ami higiéniai szempontból is előnyös.

Kapacitásukat, űrtartalmukat tekintve számtalan méretvariáció létezik: a 160 litertől kezdve egészen az 1500 literes (2 ajtós) hűtőszekrényekig terjedhet, így a különböző méretű és produktivitású felhasználók is megtalálják a számukra megfelelőt.

Az aggregátor elhelyezkedését tekintve lehet alsó, vagy felső aggregátoros a hűtőszekrény. Mindkét fajtának megvannak az előnyei és hátrányai (az alsó aggregátor könnyebben porosodik, vagy éppen a felső aggregátoros készülékek hamarabb túlmelegedhetnek), de lényegében a technológiai újításoknak köszönhetően mindkét változat biztonságosnak mondható, és ugyanazt a minőséget, funkcionalitást nyújtják.

Hűtőszekrények méretei, hűtési hőmérséklete

A hűtési hőmérséklet az ipari hűtőszekrényeknél a -2 °C és +10 °C (25 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os páratartalom esetén) tartományba esik, de modellenként és típusonként eltérő lehet. Trópusi körülményekre tervezett készülékek magasabb környezeti hőmérséklet, és páratartalom esetén is ugyanazt a hűtési teljesítményt nyújtják.

A belső kapacitás és polcszerkezetek hűtőszekrényenként és iparáganként is különbözhet: cukrászati hűtők esetén GN méretű tálcák elhelyezésére használatos sínekkel felszerelt típusokat kérhet. A sztenderd megoldás a festett huzalrács polcok, amelyek tetszés szerint állíthatóak az oldalsó sínpároknak köszönhetően. A nagyméretű háttérhűtőben húskampók elhelyezésére is van lehetőség.

Az önzáródó ajtók gondoskodnak az ajtók gyors és finom bezáródásáról, valamint az optimális hőmérséklet megtartásáról. Az ajtókon levő környezetbarát szigetelő réteg célja a hideg levegő kiáramlásának megakadályozása, és ezzel a megnövekedett energiafelhasználás csökkentése. Az ajtók tartózsanérjai, és fogantyúi robosztus kivitelűek, így a folytonos nyitogatások során sem kopnak el. A legtöbb típusnál az ajtónyitási iránya megfordítható.

Az újabb hűtőszekrények digitális vezérlőpanellel és kijelzővel rendelkeznek a frontoldalon, így mindig megbizonyosodhatunk a belső hőmérsékletről.

Ipari hűtőszekrény kínálatunk itt érhető el