nagykonyhai hűtőberendezések, háttérhűtők

Ipari fagyasztószekrény

Ipari fagyasztószekrényA hűtőszekrény mellett a háttérhűtés másik alapvető elemei a fagyasztószekrények. Gyakran találkozunk a kettő kombinációjával egy kombinált hűtő és fagyasztószekrény formájában is.

A friss és fagyasztott élelmiszereknek különböző hűtés szükséges. Ahhoz, hogy megőrizzék minőségüket, a friss áruknak párás hideg klímára van szüksége, míg a fagyasztott élelmiszereknek száraz, fagyos levegő kell. A fagyasztószekrények feladata az alapanyagok alacsony hőmérsékleten való mélyhűtése, mint pl. húsok, halak, mélyhűtött élelmiszerek, zöldségek.

A konyhatechnológiai tervezés során a fagyasztószekrényeket és mélyhűtőket nem kell a frekventáltabb helyekre pozicionálni, mivel a fagyasztókban tárolt árukra nincsen olyan gyakran szükség, mint a hűtőszekrényben levőkre. Így a hatékony helykihasználás miatt ezek elhelyezhetők a konyha távolabb eső részében, vagy a raktárakban is.

Mivel a fagyasztókra a konyhán van szükség, így felépítésükben nem a design a mérvadó, sokkal inkább az ergonómia, a könnyű használhatóság, a belső kapacitása, teljesítménye vagy a folyamatos stabil működés. Különösen fontos megemlíteni itt a háztartási fagyasztókkal szembeni különbségeket, ugyanis a fagyasztott termékek nagyon könnyen megromolhatnak, így a stabil működés alapvető fontosságú. Ezért érdemes az ipari fagyasztószekrényeket preferálni.

Ipari fagyasztószekrény technikai tulajdonságai

Ajtó (nyílási irány); energia igény és energiaosztály; hűtési hőmérséklet; hűtési tartomány; hűtőgáz típusa; méret (külső és belső); teljesítmény; visszamelegedési idő; zajszint; űrtartalom (liter) és tároló kapacitás; szigetelés vastagsága, típusa; automatikus leolvasztás; digitális vezérlés és digitális állapotkijelzés; belső világítás; riasztás funkció; megváltoztatható ajtónyitási irány, ajtózár.

Az ipari hűtőszekrények mellett a fagyasztószekrények a másik típusa a háttérhűtőknek, amelyeknek az év minden napján, minden órában működnie kell, és 100%-os rendelkezésre állást kell biztosítaniuk. Ezért a vásárlási döntés során mérlegelje a készülék energiaigényét, környezetbarát voltát, ugyanis nem mindegy, hogy mekkora lesz az áramszámlája. A modernebb típusok külön nappali és éjszakai ciklusokkal működnek, amelynek a  beállítása optimálisabb energiafelhasználást eredményez.

A fagyasztószekrények külső kialakítása lehet festett, vagy rozsdamentes acél (inox) burkolattal. Mindkét burkolat könnyen tisztítható és karbantartható. A rozsdamentes acél hosszú élettartalmat és tartósságot biztosít a berendezéseknek. Higiéniai szempontból a magas minőségű rozsdamentes acél kivitelű (külső és belső) berendezések a legoptimálisabbak.

Fagyasztók méretei, űrtartalmuk

Űrtartalmukat tekintve számtalan méretvariáció létezik: a 160 literes pult alá helyezhetőtől kezdve egészen az 1500 literes (2 ajtós) fagyasztószekrényekig terjedhet, így a különböző méretű és produktivitású konyhák is megtalálják a számukra megfelelőt.

A belső polckialakítást tekintve lehet mozgatható festett huzalrács (vagy PVC bevonatú) polcozatú melyek szintezhetőek az oldalsó sínpároknak köszönhetően és lehet fix rögzített polcal szerelt melyek egyben a hűtést is végzik.

Az aggregátor elhelyezkedését tekintve lehet alsó, vagy felső aggregátoros a fagyasztószekrény. Mindkét fajtának megvannak az előnyei és hátrányai (az alsó aggregátor könnyebben porosodik, vagy éppen a felső aggregátoros készülékek hamarabb túlmelegedhetnek), de lényegében a technológiai újításoknak és folyamatos innovációknak köszönhetően mindkét változat biztonságosnak mondható, és ugyanazt a minőséget, funkcionalitást nyújtják.

A hűtési hőmérséklet az ipari fagyasztószekrényeknél -24 °C és -15 °C (25 °C környezeti hőmérséklet és 60%-os páratartalom esetén) között mozog, de modellenként és típusonként eltérhet. Trópusi körülményekre tervezett kivitelű készülékek magasabb környezeti hőmérséklet, és páratartalom esetén is ugyanazt a hűtési teljesítményt nyújtják.

Az önzáródó ajtók gondoskodnak az ajtók gyors és finom bezáródásáról, valamint az optimális hőmérséklet megtartásában. Az ajtókon levő környezetbarát szigetelő réteg gondoskodik a hideg levegő kiáramlásának megakadályozásáról, és az ezzel járó megnövekedett energiafelhasználás csökkenéséről.

A digitális kijelző és digitális vezérlőpanel egyszerűsíti a beállítási lehetőségeket, így érdemes az ezekkel felszerelt típust választani.

Az automata leolvasztás ma már a legtöbb fagyasztószekrényben alapfelszereltség. Az olvadék vizet manuálisan üríthetjük, vagy az automatikus párologtatás funkció segítségével elpárologtathatjuk.

 

Ipari fagyasztószekrény termékeink itt érhetőek el